Epidemiologie van HCV - Wereldwijde en regionale statistieken

  Het hepatitis C-virus (HCV) is een wereldwijd probleem voor de volksgezondheid. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) schat dat er wereldwijd ongeveer 71 miljoen mensen zijn met een chronische HCV-infectie.

   Wereldwijde statistieken


  Volgens de WHO is de gemiddelde prevalentie van HCV wereldwijd ongeveer 1% onder volwassenen. HCV is verantwoordelijk voor ongeveer 399.000 sterfgevallen per jaar, voornamelijk door levercirrose en leverkanker.

   Regionale statistieken


  De prevalentie van HCV verschilt aanzienlijk per regio. In Oost- en Centraal-Afrika is het infectiepercentage ongeveer 5,3%, het hoogste percentage ter wereld. In het Midden-Oosten en Noord-Afrika is het percentage 2,3%. In andere regio's, waaronder Noord-Amerika, Europa en Oost-Azië, is het percentage minder dan 2%.

   Situatie in Europa


  In Europa leven naar schatting 14 miljoen mensen met chronische HCV. Het infectiepercentage varieert van land tot land. In Polen bijvoorbeeld is ongeveer 0,7% van de bevolking geïnfecteerd met HCV, terwijl in sommige Oost-Europese landen, zoals Moldavië en Oekraïne, de percentages veel hoger liggen, tot wel 5%.

   HCV in Noord-Amerika


  In Noord-Amerika is HCV de meest voorkomende oorzaak van chronische hepatitis en levertransplantatie. Hoewel de infectiecijfers lager zijn dan in andere regio's, vormt HCV nog steeds een aanzienlijke belasting voor het gezondheidszorgsysteem.

   HCV in Azië


  Het aantal HCV-infecties is ook aanzienlijk in Azië. In China bijvoorbeeld is naar schatting 3,2% van de bevolking besmet met HCV. In India is het percentage ongeveer 0,5%.

   Conclusies


  De epidemiologie van HCV is complex en dynamisch. De wereldwijde aanpak van HCV vereist inzicht in regionale patronen van infectie en respons op anti-HCV therapieën. Voortdurend monitoren en rapporteren van epidemiologische gegevens is vooral belangrijk om de voortgang in het elimineren van HCV als bedreiging voor de volksgezondheid te monitoren.Opmerkingen

Voeg commentaar toe