How to prevent HCV - Preventive measures

  HCV, of Hepatitis C, is een ernstig wereldwijd gezondheidsprobleem: wereldwijd leven naar schatting 71 miljoen mensen met het virus. In het volgende artikel bespreken we hoe we HCV-infectie kunnen voorkomen, waarbij we ons richten op preventieve maatregelen.


   Blootstelling aan HCV vermijden


 HCV wordt voornamelijk overgedragen door contact met besmet bloed. Een belangrijk aspect van HCV-preventie is dus het vermijden van situaties die kunnen leiden tot blootstelling aan besmet bloed. Hieronder vallen:

   1. Vermijden van ongepast drugsgebruik: Drugsgebruik, vooral door injectie, is een van de belangrijkste bronnen van HCV-overdracht. Veilige strategieën, zoals spuitomruilprogramma's, zijn essentieel om het risico op HCV-overdracht onder drugsgebruikers te verkleinen.

   2. Veilig medisch handelen: Alle medische procedures waarbij de huid wordt beschadigd, zoals injecties, bloedtransfusies en operaties, moeten worden uitgevoerd met de hoogste hygiënenormen om HCV-overdracht te voorkomen.

   3. Bescherming tijdens seks: Hoewel het risico op HCV-overdracht tijdens seks over het algemeen laag is, vooral in monogame heteroseksuele relaties, kan het risico toenemen als er sprake is van anale seks, als er sprake is van seksueel overdraagbare aandoeningen of als een van de partners HIV-geïnfecteerd is. Het gebruik van condooms, vooral tijdens anale seks, kan het risico op HCV-overdracht verkleinen.


   Screening en vroegtijdige diagnose


  Veel mensen met HCV weten niet dat ze geïnfecteerd zijn, omdat ze jarenlang geen symptomen hebben. Regelmatige screening is daarom cruciaal om HCV in een vroeg stadium op te sporen, vooral bij mensen met een verhoogd risico, zoals drugsgebruikers, mensen met HIV of mensen die een bloedtransfusie of orgaantransplantatie hebben gehad voordat routinematige HCV-tests werden ingevoerd.


   Behandeling als preventie


  Mensen die besmet zijn met HCV kunnen het virus doorgeven aan anderen. Behandeling van HCV helpt niet alleen om ernstige gezondheidscomplicaties bij geïnfecteerde personen te voorkomen, maar vermindert ook het risico op overdracht van het virus. Daarom is een snelle toegang tot effectieve behandeling een belangrijk onderdeel van HCV-preventiestrategieën.

  Samenvatting


  HCV is een ernstig maar te voorkomen gezondheidsprobleem. Het voorkomen van HCV-infectie vereist een meervoudige aanpak, waaronder het vermijden van blootstelling aan geïnfecteerd bloed, regelmatige screening en vroegtijdige behandeling van geïnfecteerde personen. Deze preventieve maatregelen, in combinatie met lopend onderzoek naar een mogelijk HCV-vaccin, zijn de sleutel tot de wereldwijde strijd tegen het virus.