Stadia van HCV - van initiële infectie tot chronische hepatitis

  Het hepatitis C-virus (HCV) is een wereldwijd gezondheidsprobleem dat naar schatting 71 miljoen mensen treft. HCV kent verschillende stadia, van een eerste infectie tot chronische hepatitis en uiteindelijk ernstige complicaties zoals levercirrose of leverkanker.

   Stadium 1: Acute HCV


  Het eerste stadium van een HCV-infectie is de acute fase, die enkele weken tot zes maanden na de eerste infectie begint. Veel mensen ervaren in deze periode geen symptomen, waardoor de infectie vaak aan een diagnose ontsnapt. Als er wel symptomen optreden, kunnen dat algemene symptomen zijn zoals vermoeidheid, gebrek aan eetlust, misselijkheid, buikpijn en lichte geelzucht.

   Stadium 2: Chronische HCV


  Als HCV-infectie in de acute fase niet wordt herkend of behandeld, kan deze overgaan in een chronische toestand. Chronische HCV wordt gedefinieerd als een HCV-infectie die langer dan zes maanden duurt.

  Net als in de acute fase van HCV hebben veel mensen met chronische HCV geen symptomen of alleen algemene symptomen zoals vermoeidheid. De chronische fase van HCV kan echter leiden tot geleidelijke leverschade als gevolg van voortdurende, lichte ontstekingen.

   Fase 3: Chronische hepatitis


  Chronische hepatitis is een aandoening waarbij de lever voortdurend ontstoken is, wat leidt tot geleidelijke schade aan de levercellen. Dit proces kan vele jaren duren en de symptomen kunnen licht zijn, wat vaak leidt tot een vertraagde diagnose.

   Stadium 4: Levercirrose en leverkanker


  Na vele jaren chronische hepatitis kan de lever cirrotisch worden. Cirrose is een aandoening waarbij gezond leverweefsel wordt vervangen door littekenweefsel. Cirrose kan leiden tot ernstige complicaties, zoals leverfalen en leverkanker.

   Conclusies


  Het begin van een HCV-infectie wordt vaak niet opgemerkt, wat leidt tot een late diagnose en vertraagde behandeling. Langdurige chronische HCV-infectie zonder behandeling kan leiden tot ernstige complicaties zoals levercirrose en leverkanker. Daarom zijn bewustwording van het risico op HCV-infectie, regelmatige screening bij hoogrisicogroepen en snelle start van de behandeling na diagnose van HCV-infectie erg belangrijk.

Opmerkingen

Voeg commentaar toe