Symptomen en tekenen van HCV

  Het hepatitis C-virus (HCV) is een ernstige aandoening die kan leiden tot chronische hepatitis, levercirrose en leverkanker. Veel mensen die besmet zijn met HCV zijn zich echter niet bewust van hun aandoening omdat ze geen duidelijke symptomen hebben.

   Symptomen van acute HCV


  HCV-infectie begint met het acute stadium, dat 2 weken tot 6 maanden na de infectie kan duren. Helaas hebben de meeste mensen met HCV in het acute stadium geen symptomen of milde, aspecifieke symptomen die vaak worden genegeerd. Als er wel symptomen optreden, kunnen deze zijn:

   - Zich moe voelen
   - koorts
   - Verlies van eetlust
   - Misselijkheid en braken
   - Buikpijn
   - Lichtgekleurde ontlasting
   - Donkere urine
   - Geelzucht (gelige verkleuring van de huid en het oogwit)

   Chronische HCV


  Als een acute HCV-infectie niet goed wordt gediagnosticeerd en behandeld, kan deze overgaan in een chronische aandoening. Chronische HCV is een langdurige aandoening die kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen zoals levercirrose en leverkanker. Net als in de acute fase hebben veel mensen met chronische HCV geen symptomen. Als ze wel optreden, kunnen ze bestaan uit:

   - Chronische vermoeidheid
   - Huidproblemen zoals jeuk en eczeem
   - Pijn en ongemak in de rechter bovenbuik
   - Concentratie- en geheugenproblemen
   - Gewichtsverlies
   - Artritis
   - Depressie of angst

   Gevorderde symptomen van HCV


  Na verloop van tijd kan chronische HCV leiden tot ernstige leverschade zoals cirrose. Cirrose is een aandoening waarbij gezond leverweefsel wordt vervangen door littekenweefsel. Symptomen van cirrose kunnen zijn:

   - Zwelling van de buik en benen
   - Hemorragische septikemie (bloedingen en blauwe plekken)
   - Geelzucht
   - Haaruitval
   - Koorts en nachtelijk zweten
   - Jeuk op de huid
   - Concentratie- en geheugenproblemen
   - Bloedingen uit de neus en het tandvlees
   - Maagdarmbloedingen
   - Slaapstoornissen

  Een van de ernstigste complicaties van chronische HCV is leverkanker, die kan optreden na vele jaren van chronische infectie. Symptomen van leverkanker zijn gewichtsverlies, verlies van eetlust, een vol gevoel na het eten van weinig voedsel en geelzucht.

   Samenvatting


  De symptomen van HCV kunnen dubbelzinnig of onzichtbaar zijn, wat de diagnose en behandeling vaak bemoeilijkt. Daarom is het belangrijk dat mensen die risico lopen op een HCV-infectie, zoals gebruikers van injectiedrugs of mensen met nieuwe, afwijkende tatoeages, regelmatig getest worden op HCV. Vroegtijdige opsporing en behandeling kunnen complicaties op lange termijn, zoals levercirrose en leverkanker, voorkomen.

Opmerkingen

Voeg commentaar toe