Wat veroorzaakt HCV - Overdracht en transmissie

  Het hepatitis C-virus (HCV) is een wereldwijd gezondheidsprobleem. Het is een infectie die tot leverschade leidt. Naar schatting lijden wereldwijd ongeveer 71 miljoen mensen aan dit virus. Maar hoe ontstaat HCV-infectie?

   Wat is HCV?


  HCV is een RNA-virus dat levercellen aantast, wat leidt tot chronische ontsteking. Een ontsteking kan leiden tot ernstige complicaties zoals levercirrose en leverkanker. Er zijn verschillende genotypes van het virus die verschillende vormen van de ziekte kunnen veroorzaken.

   Hoe ontstaat HCV-infectie?


  HCV wordt overgedragen door direct contact met besmet bloed. Er zijn verschillende hoofdroutes voor overdracht:

   1.Injectief drugsgebruik: Dit is in veel landen de meest voorkomende manier van HCV-overdracht. Het delen van naalden, spuiten en andere voorwerpen die gebruikt worden om drugs toe te dienen, kan leiden tot infectie.

   2.Bloedtransfusies en orgaantransplantatie: Vóór de introductie van effectieve HCV-tests in de jaren 90 waren bloedtransfusies en orgaantransplantatie veel voorkomende bronnen van infectie. Tegenwoordig is dit risico minimaal in landen die donorbloed regelmatig testen.

   3.Medische procedures: Infecties kunnen optreden als gevolg van ongeschikte medische praktijken, zoals het gebruik van niet-steriele spuiten of onjuist gesteriliseerde chirurgische instrumenten.

   4.Seksuele route en besmetting van moeder op kind: Hoewel deze routes minder vaak voorkomen, kan HCV-besmetting voorkomen tijdens seks en van moeder op kind tijdens de bevalling.

   5.Tatoeages en piercings: Als tatoeage- of piercinginstrumenten niet goed gereinigd of gesteriliseerd zijn, kunnen ze een manier zijn om HCV over te dragen.

  Overdracht van HCV vindt niet plaats via alledaags sociaal contact, zoals knuffels, kussen, voeden, het delen van keukengerei of lepels, of via voedsel of water.

   Voorkomen van HCV-overdracht


  Omdat er nog geen vaccin voor HCV bestaat, is het vermijden van blootstelling aan besmet bloed de sleutel tot het voorkomen van infectie. Veilige medische praktijken, veilige praktijken bij het gebruik van injecteerbare drugs, het gebruik van veilige en gecontroleerde tatoeage- en piercingservices en veilige seks kunnen het risico op HCV-infectie aanzienlijk verkleinen.

   Samenvatting


  Begrijpen hoe HCV wordt overgedragen is de sleutel tot het voorkomen en bestrijden van dit virus. Dit vereist een multisectorale aanpak die bestaat uit voorlichting, het verbeteren van de veiligheid in de gezondheidszorg en het bevorderen van veilige seks en middelengebruik. Deze kennis zal helpen om de verspreiding van HCV te beperken en de wereldwijde last van de ziekte te verminderen.

Opmerkingen

Voeg commentaar toe